Na oslavy 100. výročia v Paríži nepozvali Armstronga ani Landisa

22.07.2013 Zahraničie

Paríž (TASR) - Organizátori Tour de France neponechali nič na náhodu a na oslavy jubilejného 100. ročníka pozvali aj 1480 bývalých účastníkov cyklistických pretekov, ktorí dokončili aspoň jeden ročník. Podľa agentúry AP napokon prijalo pozvanie 380 z nich.
Všetci pozvaní hostia sa vrátane 91-ročného Andre Bruleho koncentrovali na Elyzejských poliach. Tam oslavy sprevádzala pompézna video šou a úzko koordinované vzdušné predstavenie francúzskej armády sa začalo v momente, keď pelotón dorazil v záverečnej 21. etape na slávnu parížsku alej.
Medzi niekdajšími účastníkmi TdF figurovali väčšinou domáci Francúzi vrátane päťnásobného víťaza Bernarda Hinaulta, ale pozvánku prijali napríklad aj Španiel Miguel Indurain, Eddy Merckx z Belgicka či trojnásobný šampión Greg LeMond z USA.
"Či už boli slávni alebo zostali v anonymite, či si niekedy obliekli žltý dres, vyhrali etapu alebo pracovali v tieni pre tím, vyhrali Tour de France alebo skončili poslední... Všetci jazdci, ktorí dokončili tieto preteky, sa navždy zapísali do historickej knihy Tour de France," uvádza vo vyhlásení TdF.
Naopak, medzi pozvanými cyklistami by ste márne hľadali mená amerických jazdcov Lance Armstronga a Floyda Landisa, ktorí prišli o svoje trofeje na TdF po prepuknutí dopingových škandálov.
 

Vyberte región